Positiever

De inkoopmanagersindex Nevi PMI van juni 2020 kwam uit op 45.2. Dit betekent dat de achteruitgang in juni flink minder groot was dan in mei (40.5).

Vrijwel alle indicatoren zijn nog wel negatief, immers een index lager dan 50 betekent krimp en groter dan 50 economische groei. Echter alle dalende indicatoren, zoals voorraad, order intake etc. lijken sterk af te vlakken, vandaar een significante stijging van de Index. We zien en horen dit uit diverse hoeken:

ABN AMRO

Ondernemers zien eindelijk een lichtpuntje aan het eind van de tunnel”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO. “ Voor het eerst in maanden zijn ondernemers in de Nederlandse industrie weer voorzichtig optimistisch over de productie over twaalf maanden. Dankzij de versoepeling van ‘lockdowns’ in veel Europese landen zien ondernemers de toekomst in 2021 weer zonniger in.

RTL Z

Hetzelfde beeld is te zien bij de Duitse Inkoopmanagers index. Vooral deze Duitse variant is in het verleden zeer goed in staat gebleken om economische krimp en herstel nauwkeurig te voorspellen. Bekijk hier de video die RTL Z hier maakte over het zeer nauwkeurige voorspellende vermogen van deze Inkopersmanagers index.

Metaalunie

Uit recent onderzoek van de Metaalunie komt een vergelijkbaar beeld naar voren. Op de vraag “hoeveel vertrouwen heeft u dat uw bedrijf door de crisis heen komt” antwoorde in week-15 70% positief. In week-25 is dit vertrouwen gestegen naar rum 80%.

Intelligente investeringen

Ook wij merken dat de Metaal en Machinebouw intelligent investeert. We zien bij onze klanten een aantal verschijnselen ten aanzien van investeringen:

  • Anti cyclisch. Dus juist nu WEL investeren, omdat je nu wellicht een betere prijs ontvangt. Klanten kochten: lasernijders, 5-assige cnc banken, panden en starten gewoon met kleine en grote ERP, CRM en Caddossier implementaties.
  • De vraag naar trainingen, cursussen en aanpassingen aan ERP en CAD systemen zijn enorm toegenomen.

Als reden geven deze ‘kennis investeerders’ massaal aan, dat er nu gewoon wel tijd is om in kennis te investeren. Mooi dat dit zowel bij onze bestaande als nieuwe klanten het geval is!

Never let a good crisis go to waste

Winston Churchill

Ok het is nu dus wat rustiger, tijd voor achterstallig onderhoud van machines, systemen, software en dus kennis van medewerkers en ondernemers.

Een trend die we ook 10 jaar geleden zagen tijdens de financiële crisis, was de extra focus op CAD en Caddossier. Veel toeleveranciers investeren in CAD & Caddossier om zo hun toegevoegde waarde te kunnen vergroten. Bij Apparaten en machinebouwers geld hetzelfde, in plaats van te zoeken naar de 3e of 4e tekenaar is het nu juist tijd om de werkelijke effectiviteit van uw engineering eens kritisch onder de loep te nemen en daar waar nodig bij te spijkeren.

Net als vorige jaren organiseren we verschillende korte (opfris)  cursussen en demo’s in deze periode. Deze hebben betrekking op het gebruik van diverse modules in Komdex ERP, Caddossier, Dashboards, Caddossier en Solidworks.

Alvast een fijne zomervakantie!

Rob de Haas, Juli 2020

Scroll naar boven
Scroll naar top