De PDM Vault, kluis of gevangenis?

Vault-Gevangenis

Er zijn 3 soorten vaults, de unieke komdex ERP ‘vault’ heet Digidossier! Niemand van u ziet het Digidossier echter als een vault, immers je kan zo makkelijk bij je gegevens!

Hoe zit het met die 2 andere vaults die gebruikt worden door diverse 3D CAD en PDM leveranciers?

De eerste noemen ze een Blob.

De Blob vault is precies zoals het klinkt, eng, dik, groeiend en erg traag. iT-ers zijn er dol op, waarom? Omdat ze dat op school zo geleerd hebben… “Alles hoort in de database, anders kun je het niet beheersen…”

Scrambled vaults. Ook dat klinkt niet goed! Je bestanden worden hernoemd en verplaatst naar onbekende mappen met onmogelijke ID’s, alfanumeriek codes die geen mens begrijpt. Volgens uw CAD leverancier allemaal heel modern, de software ‘regelt’ alles. ‘Zegge ze…’

Dergelijke vaults hebben ook nog iets gemeen…

Als de software plat gaat, gaat de engineeringafdeling mee! je kan niet meer bij je eigen bestanden! Wat zou er in hemelsnaam nou in het bestand 12msd83$d#_01.iAsm staan? Weet u het?

Vandaar dat ik die vaults (wat iets als kluis betekent) sinds enige tijd “Gevangenis” ben gaan noemen. Uw intellectueel eigendom in de gevangenis van uw CAD leverancier, oops! De sleutel wordt trouwens bewaard bij diezelfde leverancier. Eens kijken hoe vriendelijk die is om de sleutel af te geven als u bv switched van leverancier… Verschillende Komdex klanten hebben dit aan den lijve ondervonden… en inderdaad, ‘Die gesprekken zijn niet prettig verlopen… bij verschillende moest de rechter er aan te pas komen…’

Deze klanten hadden zich eea niet gerealiseerd. Hoewel, toen wij ons Digidossier jaren geleden bij hen demonstreerden vonden ze het, net als u allemaal, prachtig. “Handig! en altijd toegang tot je eigen bestanden!”

Mijn ‘verkoop-verhaal’ mbt ons Digidossier is door de jaren heen niets veranderd:

Met het Digidossier hebben we een ‘Schil’ om de verkenner gemaakt. Met dus toegang tot UW bestanden met of zonder ONS Digidossier.

Het Digidossier is een verrekte handige toepassing: sta je in een project, dan ben je slechts 1 klik verwijderd van al je bestanden. Maar dan zonder dat je die ellendig lange boomstructuur in de verkenner hoeft te doorlopen. O ja, het Digidossier maakt die mapjes automatisch voor u aan, op de plek waar u dat wilt.

Moraal van het verhaal?

  • Het Digidossier blijkt een soort vault (maar niet heus).
  • De meeste vaults zijn echter gevangenissen!

Waarom bouwen CAD leveranciers een vault niet zoals het Digidossier? Als u het de experts vraagt (diezelfde CAD leveranciers) dan krijgt u allerlei quasi intelligente verhalen, ‘Form-Fit, versie en revisie etc etc..’ Het werkelijke antwoord hebben we al genoemd: ‘Gevangenis’.

En zeg nou eerlijk, wie wil er nu de gevangenis in?

Steeds vaker helpen we klanten ontsnappen uit hun Vault-Gevangenis. Recentelijk zegde een klant z’n vault contract op. Digidossier (Caddossier) draaide alweer een paar weken en bij Komdex hebben we de sleutel van de gevangenissen inmiddels ‘gekraakt’.

De reactie van de CAD leverancier sprak boekdelen:

He? Dus het is ze gelukt om alle CAD bestanden uit de vault de halen? Hoe hebben ze dat gedaan?

Het antwoord van de klant was “Geen idee maar alles werkt naar behoren en eigenlijk een stuk soepeler en oja we kunnen we weer gewoon bij onze bestanden…”

Met Caddossier ontvang je dus eigenlijk de monopoly kaart ‘Verlaat de gevangenis zonder hiervoor te betalen!’.

Digitaal, maar dan gewoon normaal, Digidossier & Caddossier!

Scroll naar boven
Scroll naar top