Inefficiënt snijden? Effectief produceren!

Om de zoveel tijd realiseer ik me het klassieke verschil tussen effectief en efficiënt. Deelprocessen zouden zo efficiënt als mogelijk moeten plaats vinden. Oplossingen moeten effectief zijn.

Een jaar of 10 geleden begon ik met direct mailing. 2000 brieven printen, vouwen, in een envelop stoppen, dicht plakken enfin u begrijpt het. Best wel veel werk, dus kreeg ik wat hulp van een HTS stagiair. Die vond het maar suf werk natuurlijk en bedacht een efficiëntere manier (dan mijn methode). Ik vouwde een brief, stopte hem in de envelop, plakte deze dicht en deed er een postzegel op, daarna legde ik de brief op een stapel, zodanig zodat ik de geadresseerde kon zien door het venster van de envelop. Ik werkte mijn subtaken effectief af, klaar om verzonden te worden. Onze stagiair had bedacht dat het sneller zou gaan als hij eerst alles ging vouwen, daarna alles in enveloppen stoppen etc. en inderdaad stukken efficiënter.

Quote Rob de Haas

Het resultaat was dat ik om 17:30 uur 350 brieven post gereed had, onze stagiair had 450 setjes dicht geplakte enveloppen en dus nul brieven post gereed. Er gingen dus effectief 350 brieven (die van mij) met de buslichting van 18:00…

Efficiënt vs effectief

Voorbeelden van efficiënt vs effectief zie je vaak terug in logistieke en planningsproblemen. Een klassieker is het lasersnijden bij OEM-ers (water of plasma kan natuurlijk ook).

Eindresultaat

Laat ik beginnen met het eindresultaat. Er zijn OEM-ers die bewust inefficiënt snijden maar dus wel zeer effectief zijn. Hoe zit dat? Om te beginnen, wat is inefficiënt snijden? Hiermee wordt bedoeld dat het snijproces ondergeschikt is aan het vervolgproces, bijvoorbeeld zetten en nog een stap later lassen en eventuele oppervlakte behandelingen. Anders gezegd: de doorlooptijd van het eindproduct wordt centraal gesteld (geminimaliseerd).
In de praktijk kan het dus zo zijn dat de laser eerst 2mm, 4mm, 1.5mm en als laatste 8mm snijdt. Waarna het proces weer van voor af aan begint. Resultaat? Enorm veel plaatwisselingen, waarschijnlijk, een lage nestingsgraad (hoger afvalpercentage), vandaar de naam inefficiënt snijden. Wat is hier effectief aan? Het eindproduct! Na het snijden wordt er gezet, gelast, geassembleerd, verpakt, verzonden en gefactureerd! Het eindproduct (lees doorlooptijd) staat centraal. Inefficiënt snijden zou dus eigenlijk effectief produceren moeten heten. Kijk eens goed naar de volgende neveneffecten:

Planning

Planning wordt kinderlijk eenvoudig. Je kijkt naar het eindproduct dat als eerste de deur uit moet. Die ga je als eerste snijden. Als er 2 of meer eindproducten te gelijk klaar moeten zijn, dan kies je voor de kleinste (kortste snijtijd, de reden hiervoor is trouwens een blog op zich).

Er raken geen kleine snijdelen meer zoek. Het raap/schud = orderpick-proces wordt makkelijker. Er is per keer veel minder te orderpicken en het is eenvoudiger te controleren via bv de stuklijst van een lassamenstelling. De verstoring van het zoekraken van kleine delen kan enorm zijn, het eind product staat dan stil, op drie plaatjes van E5.
Het logistieke snijproces wordt stukken simpeler. Nesten, combineren met een te volgen plaatdikte planning (wie maakt die planning eigenlijk?) is een lastig orderpick-proces dat veel ruimte in neemt en daardoor weer onoverzichtelijker wordt. Je hebt er bijna een HTS diploma voor nodig…

Spoedjes

Het verstorende effect van echte spoedjes (niet die van de kwijt geraakte kleine delen, want dat hebben we al opgelost) wordt stukken kleiner omdat het logistieke proces zoveel simpeler is. Concreter: de snijtijd per plaat is erg laag, omdat daar niet op geoptimaliseerd wordt. Na een uurtje 3mm snijden is er wel 10 minuten tijd om drie foute plaatjes van 2mm te snijden.

Personeelskosten

Met alle respect, maar een voordeel van inefficiënt snijden is dat een jonge knaap met een LBO opleiding het uitermate effectief kan uitvoeren. Ook de ‘planning’. Degenen die al (jaren) inefficiënt snijden zullen zich er in herkennen. De nadelen van een hoger afvalpercentage en meer plaatwisselingen (lagere bezettingsgraad van de laser) wegen niet op tegen de winst van je spullen op tijd gereed hebben en dus op tijd leveren, op tijd factureren en dus blije klanten die de volgende keer weer bij je kopen en dus een blije directeur.

Heeft u eigen producten en snijdt u hoofdzakelijk voor u zelf, u bent OEM-er? Waarom snijdt u dan nog steeds efficiënt? Start vandaag nog met effectief produceren!

Scroll naar boven
Scroll naar top