De laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over Product Configuratoren [PCF]. Ook Teqnow (Metaalunie initiatief m.b.t. moderne bedrijfsvoering) heeft veel energie gestoken om u als producent te overtuigen van het nut van PCF’s. Teqnow heeft de laatste jaren meerdere sessies besteedt aan het fenomeen Product Configuratie.
Het probleem met zulke sessies is natuurlijk dat het blijft bij simpele hypothetische voorbeelden. Met een serie Blog’s en uiteindelijk ook een boekje willen we het concept Product Configurator in de Maakindustrie concreet maken met echte praktijkvoorbeelden.
Het eerste wat opvalt is dat Product Configuratoren vele gedaantes hebben:
- Een Excel, die eigenlijk een soort Calculatie bevat en dus leidt tot een prijs.
- Een uitgebreid MS-Word document van een product met al haar opties, met als resultaat een nette professionele offerte.
- 2D tekeningen, waar maten handmatig aan worden toegevoegd.
- Een 3D model in bijvoorbeeld Solidworks, die klant specifiek gemaakt dient te worden.
- Etc.
Een Product Configurator is niet per definitie een prachtige website waarop potentiële klanten afmetingen kunnen opgeven en waar dan meteen een prijs uitrolt. Dit kan natuurlijk wel en dit fenomeen zien we bijvoorbeeld steeds meer bij onze klanten die bijvoorbeeld Stalen deuren leveren aan particulieren. De functie van de websites is dan niets ander dan “in gesprek komen met de potentiële klant”. De marketing gedachte hierachter is ‘AIDA’:
Attention = Aandacht
Interest = Interesse
Desire = Verlangen, “dit wil ook…”
Action = Actie, “laten we eens bellen/mailen/appen om onze specifieke wensen aan te vragen…”
Het metaalbedrijf die de Stalendeuren aanbied zou kunnen werken met meerdere PCF’s:
- Een (AIDA) Website om in contact te komen met de klant
- Excelsheets tbv de uitvoeringen, opties, prijzen e.d.
- Offerte generator, die de Offerte teksten en plaatjes genereert voor de klant specifieke offerte
- Sjablonen t.b.v. Opdrachtbevestigingen
- Tekeningen t.b.v. klant goedkeur
- 3D modellen die op basis van invoer van afmetingen en opties meteen alle productie tekeningen genereert. Dit hoeft dus helemaal niet gekoppeld te zijn aan uw Website. Daar volstaan foto’s i.c.m. schematische afbeeldingen. Dergelijke combinaties tonen verrassend professioneel zonder al te veel moeite of programmeerwerk.
Een mooi voorbeeld van een AIDA Website is die van de Firma Blecks. Deze site bevat een effectieve Configurator om in gesprek te komen met haar potentiële klanten.
Bovenstaande voorbeelden leiden tot de volgende inzichten:
- Is uw product voor consumenten of bedrijven ? Beide segmenten stellen andere eisen aan uw communicatie in de vorm van Tekeningen, Offertes en opdrachtbevestigingen etc.
- PCF’s kunnen dus ook puur intern gebruikt worden en liggen deels in het verlengde van uw calculaties en Engineering. Beide hebben te maken uw ERP pakket. Onze Consultants hebben door de jaren heen diverse vormen van PCF’s gebouwd met ERP, CAD en zelfs Excel indien dat gewenst was.
- Offertes zijn wat anders dan Prijzen. Bedrijven hebben minder behoefte aan uitgebreide en van vele foto’s voorziene offertes dan particulieren. Zeker als het gaat om herhaalorders, daar volstaan korte, zakelijke offertes.
- Ook zonder 3D CAD is het mogelijk om goede PCF’s te bouwen met bijvoorbeeld onze ERP rapportage tools. Daarin kunnen technische berekeningen worden gedaan, op basis van zelf opgebouwde schermen e.d. Het is zelfs mogelijk om tekeningen te genereren.
- Klanten willen keuzes hebben. De keuzes leiden tot vele Opties. Sommige opties sluiten andere opties weer uit. Dit leidt al snel tot vergissingen bij werkvoorbereiders. Met behulp van een Product Configurator voorkomt u veel fouten tijdens het verkoop en werkvoorbereidingsproces.
Lichtstraten Product Configurator
Een interessant voorbeeld uit de praktijk zijn de producten van Lichtstraatgroothandel.nl. De eindproducten komen voor 80% terecht bij particulieren. Maar de klanten zijn feitelijk, Architecten, Aannemers en soms handige Doe-het-zelvers.
De lichtstraat is een typisch voorbeeld van een ‘Sub-Assembly’ die geïntegreerd wordt in een eindproduct. De producent heeft een marketing website met echte prijzen. Komdex heeft voor de producent meerdere interne Product Configuratoren gebouwd. De werkvoorbereiding is hierdoor gereduceerd van circa 2 uur naar 15 minuten.
De klant beschikte niet over een CAD pakket en had een voorkeur voor een ‘Excel-Achtige’ oplossing. De PCF was dan meer een soort Zaaglijst en componenten stuklijst. Pas in een later stadium is gekozen voor een 3D CAD oplossing. De redenen hiervan is de komst van een CNC bewerkingscentrum die alle componenten bewerkt. Ook de 3D CAD Product Configurator is uiteindelijk gebouwd door Komdex.
In combinatie met CNC, ERP (offerte generator, voorraad etc.) en Caddossier (3D Modellen, PDM, Automatische batch exports naar STP files t.b.v. CAM en CNC) is de producent in een jaar tijd instaat gebleken zijn omzet letterlijk te verdubbelen.
Geïnteresseerd in Product configuratie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!