Denk op tijd aan de oproepkracht

Lassen

Sinds het begin van dit jaar gelden er nieuwe regels voor oproepkrachten. Oproepmedewerkers krijgen extra rechten, zo bepaalt de Wet arbeidsmarkt in balans. Het Kabinet voerde de wijzigingen door omdat de situatie voorheen te onzeker was voor oproepkrachten. Zij wisten meestal niet hoeveel uur ze zouden werken en moesten wel continu beschikbaar zijn.

Wet arbeidsmarkt in balans

Werkgevers moeten door de nieuwe wet elk jaar een schriftelijk aanbod doen met een vaste urenomvang. Die omvang wordt bepaald door het gemiddeld aantal verloonde uren in de voorgaande 12 maanden. Ook moeten werkgevers oproepkrachten die op 1 januari 2020 in jaar in dienst waren, uiterlijk op 1 februari 2020 een aanbod doen. Gebeurt dat niet, kan de oproepkracht zich hierop alsnog beroepen en heeft hij of zij recht op loon over deze uren.

Vier dagen

In de wet is ook opgenomen dat werkgevers hun oproepkrachten vanaf 1 januari 2020 minimaal vier dagen van tevoren moeten oproepen. Dat kan voor bepaalde ondernemers een extra kostenpost betekenen. Horeca-ondernemers bijvoorbeeld; met mooi weer hebben zij meer mensen nodig hebben in de bediening en met slecht weer juist minder. Een dag van te voren hun oproepkrachten oproepen of afbellen zonder dat het financiële gevolgen heeft, is nu niet meer mogelijk.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top